Rente op depositospaarrekening omlaag

Na een periode van groei zijn de rentes op spaardeposito’s in de afgelopen weken gedaald. Dat geldt voor alle looptijden. Wie geld vijf jaar vastzet, krijgt inmiddels ruim 1% minder dan in december vorig jaar.

Vrouw achter laptop maakt berekening met een rekenmachine en heeft stapeltjes muntgeld neer gezet en een pot met muntgeld voor haar staan waar ze muntgeld in doet
Nieuws
Datum: 24-01-2024

De hoogte van de rente op spaardeposito's hangt af van meerdere factoren. Uiteraard spelen de rentetarieven van de Europese Centrale Bank (ECB) een belangrijke rol. Die worden echter nog niet verlaagd. Volgens ECB-president Christine Lagarde gebeurt dit op zijn vroegst in juni van dit jaar.

Kapitaalmarkt

Ook de rente op de kapitaalmarkt speelt een rol. Daar was in het recente verleden wel een daling zichtbaar omdat de inflatie redelijk onder controle leek. Door de spanningen in het Midden-Oosten loopt deze rente nu weer op omdat de olieprijzen misschien omhoog gaan. Of dit effect heeft op de rente op spaardeposito's is echter nog maar de vraag.

Toch interessant

Toch is sparen op een depositorekening nog altijd een stuk interessanter dan sparen op een spaarrekening. Over een spaardeposito van vijf jaar krijgt u gemiddeld 2,9% rente. Zet u uw geld langer vast? Dan is dit percentage hoger. En dat scheelt aanzienlijk met de spaarrente die u bij een Nederlandse bank krijgt.

Populair

Door die relatief hoge rente is deposito-sparen populairder dan ooit in Nederland. Uit cijfers van De Nederlandsche Bank blijkt dat momenteel ongeveer een zesde deel van al het spaargeld in ons land op depositorekeningen staat.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden die u heeft.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag