Mag je met een been of arm in het gips autorijden?

De vraag is of je mag autorijden wanneer je een been of arm in het gips hebt? En nog meer specifiek: of je dan verzekerd bent? Een verzekeraar kent de medische situatie van een klant niet. Als je vraagt om een bewijs dat je verzekerd bent met gips, zal een verzekeraar die niet geven. De verzekeraar zal verwijzen naar de arts. Maar ook de arts zal hier geen uitsluitsel over geven. Een arts heeft kennis van de medische toestand van een patiënt en kan hooguit een advies geven of autorijden mogelijk is. De arts adviseert de patiënt meestal om contact op te nemen met de verzekeraar. Dus de verzekeraar verwijst naar de arts en de arts verwijst naar de verzekeraar. Wat dan te doen?

 

Nieuws
Datum: 13-12-2023

Wet- en regelgeving en polisvoorwaarden

De Wegenverkeerswet 1994 (WVW) is de basis voor de regelgeving van het wegverkeer in Nederland. In hoofdstuk II staan bepalingen over verkeersgedrag. Uitgelegd wordt dat het verboden is om een gevaar te veroorzaken of ander verkeer te hinderen. Dit gaat vooral over het overtreden van verkeersregels, bijvoorbeeld door rood licht rijden of met te veel alcohol op achter het stuur. Daarnaast moet de bestuurder beschikken over een geldig rijbewijs. Ook wordt beschreven dat het de bestuurder verboden is gedrag te vertonen, dat door schuld een ongeval veroorzaakt.

Verzekeraars hebben in de voorwaarden bepalingen staan waar een klant aan moet voldoen (verplichtingen) of die een klant niet mag doen (uitsluitingen). Denk bij verplichtingen aan bepalingen als: je hebt een geldig rijbewijs en je mag niet rijden na alcohol- of drugsgebruik. Uitsluitingen zijn bijvoorbeeld schade die opzettelijk is veroorzaakt of door roekeloos rijden. Deze bepalingen sluiten aan bij de Wegenverkeerswet.

Rijvaardigheid en rijbevoegdheid staan ook beschreven in de Wegenverkeerswet (hoofdstuk IV). Hierin staat aan welke voorwaarden iemand moet voldoen om het rijbewijs te verkrijgen maar ook om het te houden. Denk hierbij aan een minimumleeftijd, type voertuig en geldigheidsduur. In artikel 124 staat dat een rijbewijs ongeldig is als de houder lichamelijk en geestelijk niet langer in staat is om te rijden.

Formeel moet een bestuurder een rijbewijskeuring aanvragen bij het CBR (Centraal Bureau voor de Rijvaardigheid) als de gezondheidssituatie gewijzigd is. Initiatief ligt bij de persoon zelf. De hele procedure kan meerdere maanden in beslag nemen, op dit moment nog langer door drukte bij het CBR. Als je iets gebroken hebt, heeft dit dus geen zin. De doorlooptijd is langer dan de duur van het herstel.

Alles op een rijtje:
Nergens staat zwart-wit beschreven of je mag rijden als je gips hebt. In geval van een ongeluk zal een verzekeraar beoordelen of het ongeluk veroorzaakt is door het gips. In verzekeringstermen: of er causaal verband is. Het zal dus van geval tot geval anders zijn, het is dus afhankelijk van de specifieke situatie. Is een verzekeraar van mening dat er causaal verband is, dan zal bij schade aan iemand anders de verzekeraar dit vergoeden. Maar de verzekeraar zal de uitkering verhalen bij de veroorzaker.

In de praktijk komt het er dus op neer dat je zelf moet beoordelen of het veilig en verantwoord is om te rijden. Soms spreekt het voor zich, dat het niet veilig is. Bijvoorbeeld met een heel been of hele arm in het gips. Maar andere situaties zijn meer discutabel. Dus het komt erop neer jouw gezonde verstand te gebruiken. Het beste advies is eigenlijk om je te laten rijden als je gips hebt. Veiligheid gaat voor alles!

Bron: De Vereende.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag