Loon doorbetalen als je werknemer is uitgevallen door schuld van een ander: kun je kosten verhalen?

Vroeg in de ochtend was Freek met zijn auto onderweg naar zijn werk. Terwijl hij op de snelweg reed, moest hij remmen voor het verkeer dat voor hem vaart minderde. De automobilist achter Freek zag dit niet door de laagstaande zon, waardoor Freek van achteren werd aangereden. Na het ongeval had Freek meteen veel last van zijn nek. De ambulance nam hem mee naar het ziekenhuis.

Twee medewerkers op kantoor achter een bureau met computer overleggen
Nieuws
Datum: 18-06-2025

In het ziekenhuis bleek gelukkig dat Freek niets had gebroken. Toen hij thuiskwam, bleven de klachten aan zijn nek echter aanhouden. Ook de volgende dag, toen hij moest werken, had hij nog veel last en meldde zich ziek. De maanden die volgden, was Freek niet in staat om te werken. Na zes maanden begon hij aan zijn re-integratie en na acht maanden was hij gelukkig weer volledig aan het werk.

De werkgever van Freek werd met deze situatie geconfronteerd. Naast bezorgdheid om het herstel van Freek, had zijn werkgever ook vragen: moet hij het loon van Freek doorbetalen? En zo ja, kan de werkgever het loon verhalen op de automobilist die het ongeval heeft veroorzaakt?

Loondoorbetalingsplicht

Een werkgever moet op basis van de wet een arbeidsongeschikte werknemer in ieder geval 70 procent doorbetalen voor een periode van 104 weken (twee jaar). Dit percentage kan op basis van de cao meer zijn. De werkgever zal het loon van Freek dus (deels of geheel) moeten doorbetalen tijdens de periode dat hij arbeidsongeschikt is.

Loonregres

Als een werknemer door toedoen van een aansprakelijke partij arbeidsongeschikt raakt, heeft de werkgever recht op een vergoeding van de loonschade. De werkgever van Freek kan de loonschade dus verhalen op de aansprakelijke partij. Dit heet loonregres.

Wat kan je precies verhalen?

Als vaststaat dat een derde aansprakelijk is, kan de werkgever het netto doorbetaalde loon verhalen. Ook zijn de re-integratiekosten verhaalbaar. Denk hierbij aan aanpassingskosten en kosten van de arbodienst, maar ook administratiekosten en omscholingskosten kunnen worden verhaald. Niet alle schade van de werkgever is verhaalbaar op de aansprakelijke partij. Kosten van een vervanger of een vermindering van de omzet kunnen niet als schade van de werkgever worden verhaald.

Hoe kan de werkgever van Freek de schade verhalen?

Ten eerste is het belangrijk dat onderbouwing van het verkeersongeval voorhanden is. Bij een verkeersongeval gaat het dan vaak om een schade-aanrijdingsformulier of een politierapport. Vervolgens zal de tegenpartij aansprakelijk gesteld moeten worden en dien je als eisende partij de vordering te onderbouwen. Dit betekent dat je stukken moet aanleveren waaruit de loonschade en de re-integratiekosten blijken. Daarnaast moet je informatie aanleveren waaruit blijkt dat de werknemer arbeidsongeschikt is als gevolg van het ongeval. Zowel de hoogte van de vordering als het causaal verband tussen het ongeval en de arbeidsongeschiktheid kan in de praktijk voor discussie zorgen. Zodra de aansprakelijkheid is erkend en de vordering goed is onderbouwd, zal de aansprakelijkheidsverzekeraar de schade vergoeden.

Hoe loopt de zaak van Freek af?

De werkgever van Freek schakelde mij in. Ik stelde de verzekeraar van de tegenpartij aansprakelijk op basis van het schade-aanrijdingsformulier waar de toedracht uit bleek. De aansprakelijkheid werd erkend. Vervolgens berekende ik de loonschade, zette de re-integratiekosten op een rij en verzamelde samen met de werkgever van Freek de juiste onderbouwing. De aansprakelijke verzekeraar keerde de schade aan de werkgever uit, waarna het dossier kon worden gesloten. En Freek? Die is gelukkig volledig hersteld.

Bronvermelding: Das

In dit artikel is Freek een fictieve naam

 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag