Kopen en niet zelf gaan wonen? Fors belast

De meeste mensen kopen een woning om daar zelf in te wonen. Maar je kunt een woning ook kopen om te verhuren of om alleen tijdens de vakanties te gebruiken (recreatiewoning).In 2023 zijn er grote verschillen in de hoogte van de overdrachtsbelasting die je moet betalen afhankelijk van het gebruik van de woning.

Twee handen dragen munten met geld en een huis met eronder gras
Nieuws
Datum: 26-01-2023

Eerste woning

Ben je jonger dan 35 jaar en koop je in 2023 een woning met een maximale waarde van € 440.000,- dan geldt eenmalig een startersvrijstelling. Je hoeft dan dus over deze aankoop geen overdrachtsbelasting te betalen, mits je aan alle voorwaarden hebt voldaan.

Woning voor eigen gebruik

Koop je een woning om hierin zelf te gaan wonen en je kunt geen gebruik maken van die startersvrijstelling, dan betaal je hierover in 2023 twee procent overdrachtsbelasting.

Pand niet bestemd om zelf te gaan bewonen

Koop je een bedrijfspand of een woning die je niet zelf gaat bewonen maar bijvoorbeeld gaat verhuren of door jouw kinderen laat bewonen, dan betaal je in 2023 over de koopprijs maar liefst 10,4% overdrachtsbelasting!

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag