Team Hypotheken

Wees bewust van je hypotheek 

Wie een huis koopt, moet over veel dingen nadenken

Nieuws
Datum: 15-12-2022

Veel van ons inkomen gaat op aan maandelijkse woonlasten. En daarvan betaalt niemand graag teveel. Of je nu starter bent of doorstromer, het zijn spannende tijden met hoge[TV1]  huizenprijzen, waarbij inmiddels ook de rente beduidend aan het omhoog kruipen is.  Wie zijn eerste huis wil kopen, moet over veel zaken nadenken en belangrijke beslissingen nemen. De keuze over de woning is misschien al lastig genoeg, maar die moet ook nog gefinancierd worden. Ook wie doorstroomt, krijgt met meer zaken te maken dan bij de aankoop van de eerste woning.

Tom Arts is adviseur Hypotheken. “Als starter op de woningmarkt is het belangrijk om goed inzicht te krijgen in je wensen en je mogelijkheden. Over hóe ze willen wonen, hebben starters vaak duidelijke ideeën, maar over het financieren van hun woning is het beeld vaak minder scherp. Allereerst wil je natuurlijk weten wat je maximaal kunt lenen, zodat je gericht op zoek kunt gaan naar jouw eerste huis. Ons advies: kijk niet alleen naar je maximale hypotheek, maar ook naar het maximale bedrag dat je per maand wilt besteden aan je woonlasten. Je moet immers ook genoeg overhouden om leuke dingen te blijven doen!”

Alle opties in kaart

Voor doorstromers op de woningmarkt is het niet alleen belangrijk om goed inzicht te krijgen in de wensen en financiële ruimte voor de nieuwe woning, stelt Tom. “Ook de verkoop van de bestaande woning en de huidige hypotheek zijn erg belangrijk. Gaat die verkoop voorspoedig of is er misschien een financiële overbruggingsperiode nodig? Wij bekijken de geschatte verkoopopbrengst van de huidige woning, maar ook naar een eventuele overbruggingsfinanciering, gebruik van overwaarde en inbreng van eigen spaargeld.”

“Starter of doorstromer; wij brengen dus alle opties in kaart. Daarbij speelt het persoonlijke contact een grote rol: wie onze hypotheeklijn belt, krijgt in negen van de tien keren direct mij te pakken. Waar we als kantoor de laatste jaren óók op hebben ingezet, is een directe samenwerking met het merendeel van de hypotheekverstrekkers. We kunnen dus ook bij grootbanken hypotheken onderbrengen, dus het is niet langer nodig om een adviseur van die bank zélf te spreken; het kan allemaal via ons. Dat vinden we een waardevolle aanvulling op onze dienst, want op die manier kunnen klanten voor een ‘groot’ product toch bij hun vertrouwde en toegankelijke tussenpersoon terecht. Bovendien worden klanten bij ons in één doorlopende beweging geholpen: zodra ik heb geadviseerd over de hypotheek, komen onze verzekeringsexperts in beeld. Zo krijgt elke klant een uitgebalanceerd advies.”

Je bent nooit bewust genoeg

Ook Tom heeft geen kristallen bol, maar voorziet niettemin dat de huizenprijzen niet meer zo hard zullen stijgen. “Het zal andersom nog wel even duren voordat er weer een merkbare daling komt, als je het mij vraagt. Ook de rente trekt behoorlijk aan. Inmiddels leggen wij extra focus op het traject ná het kopen van een huis. Wat gebeurt er bij overlijden, langdurig ziek worden of werkloosheid? Daar is in de branche lang weinig aandacht voor geweest. We hechten waarde aan zo’n, bij ons, verplicht – en gratis – gesprek. Onze klanten kunnen op dit vlak immers nooit bewust genoeg zijn; daar zijn de financiële gevolgen veel te groot voor".

 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag