Houd uw medewerkers binnen

De spanning op de arbeidsmarkt is opgelopen naar een nieuw hoogtepunt. In het eerste kwartaal van 2019 waren er gemiddeld 88 vacatures per 100 werklozen. Hoe voorkomt u dat uw huidige medewerkers vertrekken?

Lachende vrouw
Nieuws
Datum: 27-05-2019

Hoe fijn het ook is dat de economie goed draait, er is een keerzijde. Het goede en gekwalificeerde personeel dat u nu heeft, kan verleid worden over te stappen naar een ander bedrijf. Aan het werven van nieuwe mensen bent u veel tijd en geld kwijt. Heel goed dus om u te focussen op behoud van personeel. Hoe u dat doet? Door rekening te houden met de belangen en behoeften van uw mensen.

Positieve werksfeer

Een slechte werksfeer in het bedrijf is een belangrijke reden voor medewerkers om uit te kijken naar een andere baan. Met goede communicatie en een open bedrijfscultuur kunt u veel goede medewerkers binnenboord houden. Eenmaal per jaar een functioneringsgesprek is niet voldoende. Praat regelmatig met uw medewerkers, vraag wat ze nodig hebben om hun werk goed te doen en of ze werkdruk en stress ervaren. Geef een schouderklopje als ze goed presteren en vier hun successen. Leef mee met hun privésituatie. Maak heldere afspraken en houd u daaraan.

Ontwikkeling en groei

Als u oog heeft voor de talenten en ambities van uw medewerkers, is dat voor hen een sterke motivatie om bij u te blijven werken. Een goed opleidings- en loopbaanbeleid is daarom cruciaal. Heeft u een vacature, kijk dan eerst of er iemand binnen uw bedrijf is die hier belangstelling voor heeft. Niet 100% geschikt? Vul de functie iets anders in en bied uw medewerker bijscholing. En uw medewerkers hebben misschien goede ideeën om het werk beter in te vullen, producten te verbeteren of nieuwe markten aan te boren. Geef ze de ruimte om iets uit te proberen.

Waardering

Met complimentjes en opleidingen alleen bent u er niet. Uw medewerkers willen ook waardering in salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden. Heeft u ruimte om de lonen te verhogen? En kan uw pakket aan empoyee benefits misschien uitgebreid worden? Wij adviseren u graag over de invulling van de secundaire arbeidsvoorwaarden, van pensioenregeling en inkomensbescherming bij arbeidsongeschiktheid tot collectieve verzekeringen. Neem daarvoor contact op met ons kantoor.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.