Geen BTW meer over zonnepanelen voor particulieren

Het verduurzamen van de woning wordt  weer iets gemakkelijker gemaakt.

Het Kabinet heeft bekend gemaakt om vanaf 1 januari 2023 de btw op de levering en installatie van zonnepanelen op en bij woningen terug te brengen naar nul. Het verduurzamen van de woning wordt daarmee weer iets gemakkelijker gemaakt.

Nieuws
Datum: 10-05-2022

Huidige situatie

Als je zonnepanelen voor jouw woning aanschaft en laat installeren dan moet je over de prijs van aanschaf en installatie BTW (21%) betalen. Als particulier kan je deze BTW via een ingewikkelde administratieve procedure terugkrijgen van de fiscus. Voorwaarde om de betaalde BTW over de aanschaf en installatie terug te krijgen is, dat de particulier zich bij de belastingdienst (ook) laat registreren als ondernemer. Dit levert zowel voor de belastingdienst als voor de particulier een hoop administratief werk op.

Nieuwe regeling

Met ingang van 1 januari 2023 wordt over de levering van zonnepanelen en de installatie daarvan, voor zover het gaat om zonnepanelen op woningen (daken) of bij woningen (geplaatst op de grond) geen BTW meer geheven. Wat de particulier niet meer hoeft te betalen, hoeft uiteraard ook niet meer te worden teruggevraagd. Een simpele oplossing die iedereen heel veel werk bespaart.

Wat kost het en wat brengt het op

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden: de laatste 10 jaar is de prijs met zo'n 37 procent gedaald. De prijzen dalen op dit moment minder snel dan in de afgelopen jaren.

Hoewel er natuurlijk prijsverschillen zijn kosten 10 zonnepanelen zonder BTW globaal genomen €4.500, --. Daarmee kan je per jaar ongeveer 3.200 KW aan stroom opwekken. In ongeveer 7 jaar heb je daarmee jouw investering terugverdiend. Investeren in zonnepanelen levert daarmee een rendement van 3,9%. Dat is uiteraard veel meer dan je nu over jouw spaargeld ontvangt.

Eigen geld of lenen

De financiering van zonnepanelen kan op met eigen geld, maar ons advies is wel om voldoende geld aan te houden dat je bij calamiteiten direct kunt opnemen. Zit jouw geld in de zonnepanelen dan kan je dat uiteraard niet gebruiken wanneer er bijvoorbeeld grote reparaties aan je auto moeten plaatsvinden. Een andere vorm van financiering is het verhogen van je hypotheek. Sommige banken maken dit voor klanten die bij hen al een hypotheek hebben erg gemakkelijk. 

Een andere optie is een persoonlijke lening. Voor relatief kleinere investeringen leidt deze tot lage kosten.

Wil je meer weten wat voor jou een passende financiering is om zonnepanelen op of bij jouw woning te plaatsen? Neem dan contact met onze collega’s Tom Arts of Wouter van der Steen op via 0485-451040. Wij kijken dan samen wat voor jou een goede oplossing is.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.